terleskogleif.blogg.se

Om livet i utrotningshotad kommun

Kvällsförströelse

Kategori: Allmänt

Kommunalrådet bloggade i morse om att budgetarbetet för 2014 påbörjas. Måtte man ta hänsyn till konsekvenserna av fattade beslut i det arbetet. Ibland är man så trött på hela denna soppa och tänker att nu struntar vi i det här, vi flytt. Kanske är det enda sättet att få Åsele SAP att förstå resultatet av sitt beslut. Förresten vore det intressant att veta var denna soppa kokats ihop. Är det på ABF man kommer på allt? Motbevisa mig gärna, men inte verkar de ha någon verksamhet på ABF Åsele.

Soppa

Kategori: politik

Efter att läst dagens skörd av tidningsartiklar och tillhörande kommentarer samt vårt kära kommunalråds blogginlägg på VK, kan jag inte tro annat än att S-styret i Åsele kommun "målat" in sig i ett hörn. Deras hjärnor måtte gå på högvarv för att klura ut hur man ska komma ur den här, för att citera kommunalrådet, "soppan" utan att förlora ansiktet. Hur dom än bär sig åt, kommer dom att bli förlorare. Hoppet, är som man brukar säga, det sista som lämnar en. Det är ändå svårt att tro att man ska ta sitt förnuft tillfånga och backa på de beslut man fattat med "bred majoritet", 16-15 med ett antal personer utan egen åsikt som röstar som "familjen" bestämt.

De styrande politikerna och tjänstemännen som författade skrivelsen i Åsele-nytt den 24:e januari visade än en gång på bristen att göra ordentlig research om användningsrätt till kommunvapnet. Det verkar mer vara regel än undantag att prata - skriva först och tänka sen.

Sitter nu och väntar på sena Västerbottensnytt, för att se om det kommer något inslag där om denna infekterade fråga. Vet att det finns ett påbörjat inslag. Beror kanske på om man fick tag på herr kommunalrådet.

Larviga Åsele kommun

Kategori: politik

Nu börjar politiker och tjänstemän i Åsele skämma ut sig totalt. Detta får man inte ha med i en skrift som är ett uns kritisk till desamma.
Man klagar över formalia istället för att diskutera sakfrågorna. Dessutom försöker man lura så många man kan genom att säga att det är fredrikabor och fredrikaföretagare som är kritiska till majoritetens beslut.
Det är inte illa, Vattenfall har tydligen blivit ett lokalt företag i Fredrika
 

Gör om - gör rätt!

Kategori: politik

Vad är det för skillnad att förändra skolverksamhet i Åsele kommun jämfört med Skellefteå och Sollefteå?
I båda kommunerna har man kommit underfund med att transporten av eleverna blir för dyr. Dessutom håller man inte på och flyttar kostnaderna mellan olika nämnder i Sollefteå. Där belastar skolskjutskostnaden barn och utbildningsnämnden. Vore det lika i Åsele, skulle det inte ens på papperet bli någon besparing att transportera högstadieeleverna i Fredrika de extra 12 milen varje dag.
Demokratin verkar också fungera i vissa kommuner. Verkar som att inte alla har ett "de fyras gäng" som styr de passiva fullmäktigeledamöterna utan egen åsikt.

Åsele-Nytt nr4

Kategori: politik

I veckans nummer av "Åsele Nytt" finns det på sista sidan en text från Åsele kommun undertecknad av "Kommunstyrelsens arbetsutskott". http://www.varitryck.se/varitest/aselenytt/veckansaselenyttstor/1213.html
 
Där reagerar jag på skrivelsen i de två sista styckena där man skriver om det kärva ekonomiska läget och nödvändigheten av att fatta obekväma beslut.
Kommunalrådet har vid flera tillf'ällen i radio hittat ett favoritord: förändring. Han får det att låta som om de som vill att hela Åsele ska leva är mot förändring. Kan då bara fråga mig varför ingen förändring av vikt skett i Åsele tätort under de 11 år jag bott i denna kommun.
För övrigt var det mycket klagomål på formalia och användande av kommunvapen i den skrift man hänvisar till. Inget har man skrivit om orsaken till varför den grupp som kallar sig "Åseles framtid" känt sig tvingade till sitt agerande.

Åseles Framtid

Kategori: politik

I dag har det delats ut en skrift i hela Åsele kommun med rubriken "Utveckling eller avveckling?"
Syftet med denna skrift är att få så många kommunbor i Åsele som möjligt att förstå vilka beslut som har fattats i kommunfullmäktige av den sittande S-majoriteten. Under eftermiddagen fick vi höra kommunalrådet kommentera initiativet i radio. Det enda jag kommer ihåg var att han uttryckte sig med att man inte ska vara rädd för förändring. Den förändring som blir resultatet av besluten blir en accelererad utflyttning.

Finns det en framtid i Norrlands inland?

Kategori: politik

Svaret på den frågan är det ingen som i dag kan svara på. Däremot kan man fundera på frågan och tycka, tänka och tro om den finns.

Jag flyttade med familj hit till Fredrika i den östra delen av Åsele kommun 2002. Fram till april 2011 har utvecklingen varit ganska stillsamt nedåtgående. Visst har det funnits tillfällen när vissa frågor disskuterats lite mer högljutt, men ingen dramatisk utveckling har skett.

Nu, trots att Vattenfall etablerat sig i Fredrika med ett servicekontor där 9 personer arbetar med att sköta de 40 vindsnurror som idag finns samtidigt som man planerar att bygga runt 80 vindkraftverk till och då kommer att sysselsätta upp emot 25 personer, vill styrande i Åsele ta bort större delen av all kommunal service från orten. Den styrande majoriteten i Åsele är S politiker.

I Fredrika har det sedan 2005 planerats att bygga ett Buddhistiskt tempel. Tiden har gått, men inte mycket har hänt under åren. Visst har det gjorts en del markarbeten och det har kommit några statyer till platsen. Under slutet av 2012 verkar det nu äntligen som man kommit till  den punkt när det finns finansiärer till att bygga ett Tempel.

Detta tillsammans met ytterligare en del utvecklingsplaner runt Fredrika är den utveckling som idag är aktuell i Åsele kommun. Trots detta vill majoriteten i kommunfullmäktige med de beslut man fattat tydligen bromsa den utvecklingen. Resultatet ser ur min synvinkel ut att vara slutet för Åsele att finnas kvar som egen kommun. Den besparing man tänkt sig göra, äts upp av minskade intäkter av ökad utflyttning.

Välkommen till min nya blogg!

Kategori: Allmänt

Välkommen!

Tänkte använda denna blogg för att beskriva hur det dagliga livet ser ut i en kommun som försöker förgöra sig själv genom at fatta korkade beslut.