terleskogleif.blogg.se

Om livet i utrotningshotad kommun

Kommuner kan!

Kategori: Allmänt

Såg just att Sollefteå kommun har köpt ett elproducerande företag. Vissa kommuner har tydligen förstått att det går att generera intäkter från annat än bara skatt och stadsbidrag för de som bor i kommunen. Ja, vi betalar ju för sophämtning, vatten och avlopp också.
 
I Åsele kommun får jag, när det gäller ett eventuellt köp av Åsele kraft, bara samma negativa vibbar som när det gällde "förändringen" av skolverksamheten i Fredrika. Den dåvarande politiska majoriteten med S & V, utstrålade ingen framtidstro. Det fanns då några ur (S) som vågade trotsa partiets åsikt, fast det hjälpte inte då. Nu är vissa av dessa, som då vågade gå emot och senare var med och bildade Op, inne på samma linje som S & V med lite stöd från ett splittrat Op.
 
Egon Persson skriver i sitt blogginlägg i VK, http://blogg.vk.se/egonsblogg/2016/01/08/svar-till-asele-tar-stora-risker/ hur "förhandlingarna" gått till och vilka som närvarat. Mäkta förvånande ser jag att Peter Lindström deltagit vid ett tillfälle. Kan inte låta bli att citera vad Egon skrev: Peter L var med 10/8 vid andraförhandlingen och avsiktsförklaringen i Umeå….kommenterade inte en enda sak då! Helt tyst!
Han visar också på hur kommunens låneutrymme förväntas se ut.
 
Vad är det Åseles bakåtsträvare inte vill ta till sig eller förstå?

Åsele kraft

Kategori: Allmänt

Den senaste stora politiska striden i Åsele handlade om Fredrika skolas vara eller inte vara. Nu är det dags för nästa stora politiska konflikt.

Folkbladet har publicerat en skrivelse från en grupp besvikna politiker, dels från den tidigare majoriteten av S & V, och personer från det nya Opposition.

 

De personer som står bakom skrivelsen verkar sakna kunskap om vad det innebär att bedriva affärsverksamhet. Om en kommun ska drivas med den insikt som jag uttolkar från deras skrivelse kanske man ska överväga att sälja det kommunala bolag, Åsele energi, man redan har. Då får man in lite kapital som kan användas till drift och underhåll. Att resonera som denna grupp av män gör, finns ingen kvinna nämnd, är otroligt kortsiktigt. Att köpa Åsele kraft visar att man anstränger sig för att försöka ”rädda” Åsele kommun. Större chans till arbetstillfällen för lokalbefolkningen, och skulle det visa sig att affären inte var till någon fördel kan man alltid sälja bolaget vidare.

 

I sin skrivelse nämner man att Åsele kommun, med sina bolag, amorterar 5,7 miljoner årligen. Här glömmer man att nämna att samma kommun årligen lånar större summor till drift och underhåll. Redan här ökar låneskulden.

 

El och energi, är nog det sista konsumenterna tänker på när det är fråga om att spara in på något för vem släcker lampan, stänger av mobilen eller …....

 

El är en bristvara. De senaste årens låga elpriser, glöm dem. Elpriset är snart tillbaka där det var för några år sedan.

 

2016

Kategori: Allmänt

Ännu ett år läggs till historien. Ett år som hade en vädermässigt mindre bra sommar och en höst-vinter som varit varm och snöfattig.
 
Det nya året däremot börjar kallt. I skrivande stund är det -22 grader i Balsjö. Få se om väderprognoserna stämmer och vi får de utlovade 3 decimetrarna snö i början på nästa vecka.
 
Denna bild tog jag på tidiga eftermiddagen.
?