terleskogleif.blogg.se

Om livet i utrotningshotad kommun

Kommunalrådsblogg 130327

Kategori: Allmänt

Delar en kommentar jag skrivit till kommunalrådet efter hans blogginlägg på VK ovan nämnda datum.

http://blogg.vk.se/petersaseleblogg/2013/03/27/marknad-pask-och-andra-tankar-1202868

 

Och?????
..............
................
..................
Väntar fortfarande.........
När kommer din åsikt om HUR man skapar dessa förutsättningar?
Den förändringspolitik ni fört under ditt ledarskap, har ännu så länge bara skapat kaos och utflyttning.

Bjurholm?

Kategori: Allmänt

Var kommer de som nu väljer att flytta från Fredrika att hamna? Innan alla bitar faller på plats finns det många aspekter att ta hänsyn till. Vissa kommer att ha Bjurholm som sin nya adress när skolorna börjar sitt nya läsår till hösten, själv kommer jag att skriva det som min hemadress. Hoppas bara att våren kommer med ett större utbud av bostäder, det är idag lite begränsat när man tittar på vad som finns hos mäklare eller på hyresmarknaden.
 
Det är med nyfikenhet jag kommer att följa utvecklingen här i Fredrika. Hur många elever kommer att börja sitt läsår här? Hur länge dröjer det innan styret i Åsele (S+V) väljer att bussa resterande elever till Åsele? Hur kommer befolkningssiffrorna att se ut nästkommande årsskifte? Kommer Bjurholm kanske rent av att uppvisa positiva siffror i sin befolkningsstatistik?
Den som lever får se. Politikerna i Åsele ska inte kunna glömma vad man ställt till med utan ständigt påminnas om sina beslut inför nästkommande val 2014.

Företagande i Åsele kommun?

Kategori: Allmänt

Man kan undra vad kommunalrådet i vår kommun egentligen gör på dagarna. Det är lika spännande varje gång att se vad han bloggat om i VK, det är än det ena och än det andra. Förvånande lite handlar ändå om saker som direkt berör vår kommun. Han borde läsa Robert Salomonsson blogginlägg från i tisdags: http://blogg.vk.se/Foretagarnavasterbotten/2013/03/19/frekab-bryter-trenden-i-inlandet-1202034 sedan borde han gå till den person som bestämmer inom (S) i Åsele och ta en disskusion om hur man gör i framtiden, innan alla företag hittat en ny och företagsvänligare kommun att bedriva sin verksamhet i. Att skryta med billiga hyror för lokaler lockar bara lycksökare. För att vara framgångsrik företagare är det mycket annat som krävs. Tillgången på arbetskraft och därmed rätt kompetens är också viktigt. 

Åsele på Västerbottensbytt

Kategori: Allmänt

Idag sände Västerbottensnytt direkt från Åsele.
Finns det ingen politiker i Åsele som är "mediakåt"?
Här får Ulla Hellman svara för oppositionen och från majoritetens sida slänger man fram Tord Dahlberg (V). Finns det ingen från det parti (S) jag röstade på vid senaste valet som kan stå upp och försvara den politik man för? Trots att (S) har egen majoritet i fullmäktige, mäktar man inte med att ha någon egen folkvald politiker att svara på reporterns frågor. Nu handlade detta reportage dessutom INTE om någon specifik sakfråga, utan det var en mer allmän disskision om utflyttning från norrlands inland, och vad man kan göra för att bromsa den. Nej, skäms (S) politiker. Ni kan säkert, förutom mediauppmärksamhet, få någon kommunal ersättning för förlorad arbetstid, eller räkna det som politiskt arbete med arvode.

Tyck till om Åsele, i VK

Kategori: Allmänt

Har läst de skrivelser som kommit in sedan igår kväll.
Visst är en del bra skrivna, men sen finns det vissa som låter fingrarna löpa över tangentbordet, utan att först ha tagit reda på fakta och inte ser helheten.
Det finns ett inlägg undertecknat av en dam, som tydligen inte förstår hur skatteutjämningssystemet fungerar, eftersom hon inte tror att resultatet av att ett företag flyttar från kommunen, betyder stora pengar försvinner ut ur den kommunala kassan.
 
Ett annat inlägg börjar "det är lite fel att bara se på skolnedläggningen, det hör med tiden". Sorgligt att läsa och förstå att den personen sitter lugn på sin rumpa och gör ingenting, bara låter samhället förändras utan att försöka påverka. Samme person är dessutom dåligt påläst. Hen vet inte att Bjurholm redan lagt ned sina byskolor. Om man dessutom väljer att flytta till Bjurholm, är det faktiskt möjligt att pendla. Det går BUSS mot Umeå, många gånger varje dag.
Och varför man flyttar sitt företag?
Det finns fler orsaker till det. Dels vill man inte uppleva otryggheten med att ha barne åkandes 12-16 mil varje dag, det finns ingen ambulans i Åsele. För det andra, hamnar man i en situation där man behöver nyanställa. Var ska man hitta sin nya personal? Vem flyttar till en by där man ska skicka sina barn den sträckan varje dag? Vännäs påvisar det skälet. Då har man 3 mil enkel väg som längst.
 
Som vissa tycker, småsaker. Problemet är den politiska majoritetens ovilja till att lyssna på lösningar, att disskutera saken, man vill inte ens träffa byborna i Fredrika. Den by det berör denna gång. Blir intressant att se hur man löser nästa besparing. Kommer de som bor i centralorten i kommunen att protestera? Kommer man att säga, vi kan inte skämma ut oss som man gjorde i Fredrika, genom att försöka föra en dialog med beslutsfattarna, beslutsfattare som sticker huvudet i sanden och låtsas att det man inte ser, det finns inte.

Andra tider

Kategori: Allmänt

Vaknade upp till en ny dag, en mindre angenäm sådan, magsjuka innaför husets fyra väggar. Själv har jag försökt få lite gjort här hemma. I dagens VK fanns idag en artikel som ger en fingervisning om vad som är på gång att hända här i Fredrika. Sorgligt, men det verkar inte finnas några andra utvägar. 
Jag har saknat kommunalrådets blogg i VK. Det är inte många inlägg den här veckan. En förklaring är väl att han varit på tjänsteresa. Tycker att det är lika spännande varje gång att läsa och gissa sig till vad han egentligen vill ha sagt med sin blogg. Har idag upptäckt att han dessutom är egenföretagare, han driver ett konsultföretag. Hoppas han lyckas bättre som företagare än hur han fungerar som kommunalråd.

Fredagsmys.

Kategori: Allmänt

Äntligen fredag. Känner inte för att göra speciellt mycket ikväll. Är ganska slut.
Hade ett mail idag om att någon tagit en kreditupplysning på mig. Efter lite funderande, kom minnet ikapp. Jag har ju skickat en intresseanmälan till Bjurholms kommun om lägenhet. Man måste ju planera i tid så man har tak över huvudet när skolan börjar i augusti.
Ja, vi flytt. Det bär iväg till Bjurholm. Men innan dess ska vi göra livet hårt för de Åselepolitiker i S som inte är på rätt plats i livet. Det svåra blir att få gemene man i Åsele att se hur verkligheten ser ut. Det märks att många har en åsikt, men man har inte genomskådat sina politiker och tagit reda på sanningen utan tror på vad "familjen" tutar i dem.
 
Med lite färre minusgrader på temometern hoppas jag att alla får en skön helg. Bara två veckor till påskledighet.

Första spadtaget

Kategori: Allmänt

http://blogg.vk.se/petersaseleblogg/2013/03/14/medel-fore-mal-1201511

Kommentar till ovanstående blogginlägg:

"Jahaja!
Och vad vill du få fram med denna text?
Peter Lindström pratar om demokrati och ovilja att prata. När ska du börja praktisera det du skriver? Andra vill inte diskutera.
Vem är det som inte tar ansvar?
Jo, den klick S politiker som tror sig styra, familjen Lindström/Danielsson.
Hur käns det att gå till historien som den som tog första spadtaget till att Åsele inte längre klarar av att vara egen kommun?"

 

Även om det är för sent att ändra fattade beslut, går kampen vidare. Vi måste göra vad vi kan för att nuvarande styre inte ställer till något mer man inte kan ta ansvar för. Hjälp till i kampen, bli medlem i:

Södra Lapplands Socialdemokratiska Förening

Ny kommun?

Kategori: Allmänt

Nu har den styrande majoriteten i Åsele fått som man vill, företagen flyttar från Fredrika och många privatpersoner väljer att göra likadant. Då är det dags för den del av befolkningen som blir kvar att börja fundera på, vilken kommun vill vi tillhöra?
Förutsatt att inte regeringen ändrar inriktning och börjar dela ut en massa stödpengar till småkommunerna, kommer inte Åsele att kunna existera som egen kommun mer än 5, max 10 år till.
 
Även om de styrande skulle komma underfund med att man fattat okloka beslut, är det nu för sent att göra något. Troligen finns inte Fredrika skola kvar över huvud taget läsåret  14-15. Vad ska man spara på i Åsele? Simhallen och ishallen behövs inte för att Trojkan Lindström ska kunna sitta och lyfta en massa lön och ersättning. Några kloka beslut kommer aldrig att komma från denna trojka.

Var styrs politiken i Åsele?

Kategori: Allmänt

Läser man rubriken, så ska man som Åselebo börja fundera på vem eller vilka man röstat fram att styra den kommunala verksamheten i Åsele. Är det demokrati när politiken styrs av en handfull personer, som är släkt med varandra och dessutom jobbar på samma ställe?
Kommunalrådet heter Peter Lindström, det vet de flesta idag.
Urban Lindström sitter i kommunfullmäktige och var tidigare ledamot av Barn och utbildningsnämnden som tagit fram förslaget att förändra skolverksamheten i Fredrika. Urban är bror till Peter, och han har sin arbetsplats på ABF.
Tommy Danielsson, kommunfullmäktiges ordförande och ordförande för ÅNS. Han är svåger med bröderna Lindström, och jobbar dessutom på ABF. ÅNS uppdrag är att främja företagandet i kommunen. Hur kan man då fatta beslut som innebär att företag flyttar från kommunen?
På ABF jobbar dessutom Birgitta Norrlänning, ledamot av kommunfullmäktige.
Tittar man på ovanstående, kan man börja fundera på om politiken i Åsele styrs på ABF. Fast å andra sidan undrar jag om det inte finns någon annan som använder ovanstående människor som ett redskap för att själv slippa stå i rampljuset, då ingen av de nämnda herrarna i mina ögon är tillräckligt smarta.

Peter Lindström

Kategori: politik

Här är en kommentar till kommunalrådets blogg måndag 11:e mars 2013.

Hej Peter!
Förstår du din egen blogg?

Du skriver väldigt mycket, men praktiserar väldigt lite av dina egna åsikter.

Träffas och prata. Visst låter det bra, men till Fredrika verkar du inte vilja komma och prata.

Läser du Egons blogg?
Gör det. Där står mycket sunda åsikter. Han skulle kunna berätta för dig vad du borde göra, men du verkar inte ens lyssna till honom. Lär av de äldre. Var inte rädd för att ta till dig någon annans åsikter än "familjens" trångsynta åsikter eller vem det nu är som kommer med alla idiotiska ideer. Du kan ju själv läsa i VK hur det står till med Åsele kommun, plats 287 av 290 i Reforminstitutets undersökning om mänsklig utveckling.
Förmodligen kommer alla andra undersökningar att visa på samma utveckling.

Hur ska man kunna vända utvecklingen i Åsele?
När man sitter år efter år, ska göra budget för framtiden, och hela tiden räknar med en befolkningsminskning med 60 personer per år. Vilken framtidstro år det?
Resultatet blir oftast ett helt annat än budgeterat. Varför då inte vara lite vågad och göra något konstruktivt som kanske får fler att stanna kvar, några flyttar in. Helt plötsligt är befolkningsutvecklingen noll. Det resulterar i ett ekonomiskt tillskott på ca 3 miljoner jämfört med att tappa 60 invånare, man får ett plus i resultatet. Vad kostade det? Förmodligen väldigt lite pengar, men en uppoffring att ge möjligheter och påvisa positiva saker i området, istället för bara prata om besparingar och förändringar. Förändringar som 9 gånger av 10 resulterar i minskade arbetstillfällen och försämrad service i expansiva områden.

Egons blogg 130308

Kategori: politik

Har läst ovan nämnda blogg http://blogg.vk.se/egonsblogg/2013/03/08/samhallsutveckling-och-naringsliv-1200899, och börjar fundera vad han har skrivit.
 
Enligt min privata åsikt, borde nog fler än kommunalrådet fundera över vilket arbete man ska ha. Tommy Danielsson, kommunfullmäktiges ordförande tillika orförande i Åsele Näringslivs Stiftelse, borde också fundera över om han är rätt man på rätt plats. Sitt uppdrag som fullmäktiges ordförande är svårt att smyga undan ifrån. Men att inte deltaga på de möten som ÅNS har, visar bara på ovilja att ta ansvar för Åsele kommuns överlevnad. 
 
Utan privata entreprenörer dör kommunen ut. Fort går det. ÅNS uppgift är att främja företagandet. På vilket sätt görs det i Åsele?

Semester, men uppgiven känsla.

Kategori: Allmänt

Ligger och kollar runt på nätet vad som hänt de senaste två dagarna.
Vi har kommit åter på fast mark efter ett dygn till havs med god mat, bra underhållning och en allmänt trevlig kryssning, där dragplåstret denna gång var "Lets dancedomaren" Tony Irwing tillsammans med tre dansare. Visst var resan lite blåsig, men dagens moderna färjor har bra teknisk utrustning för att motverka mycket av vindens verkningar.
För övrigt verkar allt vara som vanligt. Man läser på vk.se under "tyck till" att allt verkar vara som vanligt. Plogbilar som kör runt utan att det snöat, och gatlysen som lyser i vissa byar men inte i andra. Åsele kommun har en näringslivsstiftelse, fast politikerna från majoriteten i den, vill inte träffa medborgarna. Kommunalrådet verkar, som jag kommenterat tidigare, mer intresserad av hur det fungerar inom GS-fackets område. Både vad gäller löner och arbetsvillkor. Han borde istället ägna sin tid åt att lösa problemen i Åsele kommun, annars kanske man borde hitta någon ny person till den posten, som är mer lämpad för arbetet.
 
Befinner oss just nu i Norrtälje. I morgon ska vi agera flytthjälp, och på lördag ska jag och frugan till "Friends Arena" för att bevittna melodifestivalfinalen på plats. Kul med söner som vinner biljetter. Förresten har samme son och flickvän dessutom vunnit var sin gratis kryssning för 4-personer, att utnyttjas inom 12 månader.

Söndag kväll.

Kategori: Allmänt

 Några timmar kvar av denna dag. I morgon är det kommunfullmäktigesammanträde i Åsele. Om jag ska gissa, finns chansen att man tar några korkade beslut. Exempelvis finns det ett förslag att Åsele kommun ska lämna region Västerbotten och ett medborgarförslag som tycker att ÅNS ska läggas ner. Det senare är kanske ett väl så motiverat förslag. Det finns säkert någon eller några tjänstemän i kommunhuset som skulle kunna sköta de uppgifterna inom sin ordinarie arbetstid. Något synbart resultat från ÅNS kan jag inte komma på har skett under mina 11 år som Åselebo.
 
Personligen har jag börjat fundera över framtiden. Jag har bland annat börjat titta vad som finns att välja mellan på bostadsmarknaden, för nu är risken stor att flytten bli ett faktum. Annars är det lite lugnt denna veckan, barnen har sportlov och jag ska bara jobba måndag och tisdag. Resten av veckan har jag tagit ledigt för på onsdag åker vi mot Stockholm för en liten dygnskryssning med Östersjöns hetaste dansgolv, MS Viking Cinderella. Sen får vi se om det blir en tur till mot Stockholm på lördag och Friends Arena till finalen i melodifestivalen.
 

IVPA

Kategori: Allmänt

Just läst förslaget till samarbetsavtal mellan Åsele kommun och Västerbottens läns landsting.

4.2 IVPA
”I Väntan På Ambulans” IVPA ska införas inom Fredrika kommundel.
Kommunen ansvarar för erforderlig personal och fordon för IVPA i Fredrika.
Landstinget ansvarar för den lärarinsats som krävs för att ge berörd personal inom
räddningstjänsten erforderlig utbildning.


Här står att kommunen ansvarar för personal.

Vad blir resultatet om Åsele kommun inte har erforderlig personal? Om nu hälften av brandmännen i Fredrika flyttar med anledning av fattade beslut, är det då att betrakta som kontraktsbrott från Åsele kommuns sida om man inte klarar bemanningen? Dessutom kommer man att tvingas lösa kommunjouren på ett annat sätt. Vilken brandman vill ha kommunjour var 6:e vecka? Vad blir i så fall kostnaden för det? Den kostar idag 500kronor per vecka, 26000kronor per år. Om kommunen istället får betala 3500kronor per vecka för samma service, blir årskostnaden istället 182000kronor. En fördyring med 156000kronor. OBSERVERA! Den enda säkra siffran ovan är dagens 500kroonor per vecka som vi brandmän har för kommunjouren idag. Summan 3500kronor per vecka är jourersättningen som brandman och den använde jag som exempel om kommunvaktmästarna skulle få samma ersättning.