terleskogleif.blogg.se

Om livet i utrotningshotad kommun

Kompromiss.

Kategori: politik

Kommunalrådet tjatar otroligt mycket om att kompromissa. Synd bara då att han själv och partikamraterna verkar sakna förmågan själv. I fallet med Fredrika, är det inget svårare än att förstå att man förlorar mer än man sparar på de beslut man fattat. Då är det inte svårt att backa från fattade beslut. Problemet verkar bara vara att ingen i majoriteten verkar ha förmågan att ta in de fakta som berörda innevånare presenterat ett flertal gånger.

DET ÄR STORT/TUFFT ATT ÄNDRA ETT KORKAT BESLUT.

Sedan skulle det vara spännande att höra från de som bor i Åsele, vad man tror att nästa stora kommunala besparing blir. Vilken kommunal verksamhet eller anläggning kan man minska eller ta bort i centralorten? Personalminskning inom kommunens egen verksamhet är tveksam annat än om någon slutar genom pensionering eller av annan egen orsak. Man kan ju inte rationalisera bort släkting, vän eller bekant.

Åsele kommun?

Kategori: politik

Hur länge kommer det att vara något som finns kvar?
Ett uttryck jag hörde i början av veckan,
"varför ska man bo i en kommun som försöker ta död på sig själv?"

Den före detta kommunfullmäktigeordföranden i kommunen verkar vara mindre förstående. Han har vid något tillfälle sagt att ingen kommer att flytta från kommunen av att man fattat beslut att avveckla "högstadiet" i Fredrika och göra Duvan till ett trygghetsboende. Hur korkad kan man vara?

Avslutningsvis, kan jag meddela att jag ska upplysa kommunalrådet om att barnomsorgen i Åsele behöver vikarier. Jag tror att han passar bättre där, för barn är han bevisligen bra på, i alla fall att skaffa. Politik verkar han inte begripa ett dyft av. Varken han eller någon annan i "familjen" och dess tysta anhängare.

Språklig utveckling.

Kategori: Allmänt

När jag idag, 20 februari, läste kommunalrådets blogginlägg i VK, http://blogg.vk.se/petersaseleblogg/2013/02/20/prioriteringar-1199236 fick jag en smärre chock. Den var skriven så att jag förstår den utan att behöva läsa den flera gånger eller fråga honom om jag fattat rätt. Förra gången hade jag tydligen fattat fel, som vanligt. Denna gång ser jag inte hur man skulle kunna misstolka hans blogginlägg.
 
Nu är det bara att hoppas att majoriteten i Åsele också överraskar. Det gör man genom att komma med "rätt" besked i frågan om kommunens överlevnad. Fredrika skola och Servicehuset "Duvan" får fortsätta sin verksamhet i nuvarande omfattning. Utan det beskedet, är det bara att tacka för sig och önska de som härdar ut, ett stort lycka til. Själv kommer jag att göra som flera andra företagare redan uttalat, att hitta någonstans att bo där innevånarna ses som en tillgång. En plats där ett företag ses som något positivt.
 
Allt vi begär är lite andrum. Vi vill ha lugn och ro att arbeta framåt. Att försöka göra något possitivt för kommunen, och åtminstone försöka locka familjer att flytta till denna vackra plats. Här finns både lugn och ro, samtidigt som det finns näst intill obegränsade möjligheter till friluftsliv.
 
Jag har en gammal barndomsvän. Om man är så intresserad av att köra skoter, varför bor man då i Stockholm?
Först ska man köra bil i 4 timmar för att komma till Sälen, för att kunna ta fram skotern. Här är det bara att kliva ut genom dörren.
 
Ha en bra "lillördag" allesammans.

Fredag igen.

Kategori: Allmänt

 Äntligen fredag. Efter en seg vecka känns det skönt att få sätta sig framför TV´n och koppla av ordentligt. Fått veta att vi nästa vecka kan förvänta oss något slags besked om Åsele kommuns framtid och framför allt framtiden för Fredrika. Vore synd om beskedet blir "fel" när det finns sådan framtidstro och kämpaanda.
Helgen kommer till större delen att tillbringas framför någon skärm, mycket sport på TV i helgen, men även en del datorarbete att se fram emot. Hoppas bara att vi slipper trafikolyckor eller något annat så "sökaren" får vara tyst.
 
Till veckan är det ett verkstadsbesök inbokat för en av mina bilar, annars vet jag inte om det är något annat inbokat förrän den 6/3.
Ha en bra helg, och hoppas rätt låt vinner imorgon i Skellefteå.

Kommunalrådsblogg 130213

Kategori: politik

Jag läste kommunalrådets blogg som han skrev 14.40 idag.
Om nu inte min kommentar publiceras på hans blogg finns den i alla fall bevarad för framtiden här.

"Bäste Peter!
I början av ditt blogginlägg, tolkar jag dig att du på något vis börjat mjukna. Jag tolkar dig som att du kommit underfund med att beslutsunderlaget till "förändring" i Fredika inte är fullständigt. Kanske har du förstått att de siffror som presenterats kanske inte stämmer, och att det inte någonstans bland tjänstemän eller majoriteten i fullmäktige, räknats på vilket ekonomiskt utfall som blir vid en utflyttning av medborgare. I frågan om "förändring" i Fredrikadelen, är jag inte heller säker på att du har en majoritet av kommuninnevånarna bakom dig.
Sedan läser jag att du tycker att det är onödigt att informera innevånarna om era planer.
Politiker ska fatta beslut, utan att veta hur man genomför dem, och när berörda tjänstemän löst uppgiften kommer informationen till medborgarna.

Har jag då förstått din blogg rätt?

I så fall är demokratin helt satt ur spel. Medborgarna får ingen möjlighet att påverka besluten via sina valda politiker."

Val 2010

Kategori: politik

Måndag kväll. Just läst på asele.nu
Man blir beklämd av att läsa vissa inlägg, där några visar hur lite insatt man är och ändå skriver inlägg och kommentarer.

För övrigt skall jag erkänna att jag skäms.
Att sitta idag och veta att man röstade på det parti i kommunalvalet, som gör allt man kan för att skrämma iväg driftiga företagare från kommunen. Har man inte förmågan att se resultatet av de beslut man fattat? Har man någon egen vinning i bakfickan? Är det rent oförstånd?
Jag vet inte. Däremot har jag förstått att de som bestämmer inte lyssnar på motargument. Inte tror på de siffror som oppositionen och engagerade kommunbor visar på.

Framtiden får utvisa vart Åsele kommun tar vägen.

Lördag

Kategori: Allmänt

Startade dagen med en titt på termometern, -21 och mulet. Det är annat än de -31 samma termometer visade 7 timmar tidigare innan jag gick i säng. Finns kanske förhoppningar om att årets upplaga, 10-årsjubilerande, Konstvägenloppet kan genomföras i morgon. Martin Rosvall är anmäld. Gjorde bra ifrån sig förra helgen i König Ludwig Lauf där han blev 35:e man i mål slagen av Jerry Ahrlin och Jörgen Brink med 2,05 i en tävling med besvärliga förhållanden.

Drottninglandet

Kategori: Allmänt

I veckofinalen av "Vem Vet Mest" ställde Richard Olsson frågan, i vilket landskap ligger Dorotea, Vilhelmina och Fredrika. Någon ort sägs ha varit för "fin" för att byta till ett "drottningnamn"

Bloggare - kommentarer

Kategori: politik

Vårt käre kommunalråd i Åsele, Peter Lindström, har en blogg på VK. Har man valt att skriva en blogg anser jag att man är en ganska offentlig person. Att man sen väljer att inte publicera alla kommentarer man får är en självklarhet. För att inte publicera en kommentar ska den vara ganska otrevlig och inte direkt ha med blogginlägget att göra. Om man enbart publicerar kommentarer som man själv kommenterar är tecken på svaghet. Jag tycker det visar att man är feg eller inte riktigt kan stå upp för det man skriver.
Jag har själv skrivit en kommentar till Peter Lindströms blogginlägg den 22:a januari där han bloggar "Sak eller person". Där måtte jag ha lyckats ganska bra i min skrivelse, eftersom han inte har något att svara. Där tycker jag att han beskriver hur kommunen styrs. Han använder själv ordet "härskarteknik" och jag anser att det väl beskriver hur man försöker dupera folket. Kanske därför ingen tjänsteman eller styrande politiker fått räkna på utfallet av den tänkta besparingen man beslutat. Man är väl rädd för att resultatet ska bli detsamma som vad oppositionen räknat fram. Att presentera en sådan uträkning från majoritetens sida skulle vara detsamma som självmord i denna fråga. Kanske finns denna uträkning redan, men eftersom resultatet blir negativt för kommunen väljer man att blunda och låtsas att det inte finns något annat problem än enfaldiga Fredrikabor som bara ser sin sak.

Mellopremiär

Kategori: Allmänt

Så var då första deltävlingen avklarad.
Som jag skrev igår, trodde jag ju att David Lindgren tillhörde favoriterna, och han var ju den förste att gå direkt till finalen i Friends Arena.
Bakom David var det svårare att avgöra, men svenska folket valde att skicka Yohio till finalen tillsammans med David Lindgren. Föga förvånande gick Eric Gadd till andra chansen tillsammans med Cookies N Beans.
För övrigt ska det bli spännande att se vad alla teknikmissar ger för skriverier i media.

Fredag!

Kategori: Allmänt

Sitter här framför datorn och hämtar andan. Känner mig lite sliten efter en arbetsvecka som känns som den ändå gått ganska fort. Kanske beror på lite spirande vårkänslor tack vare nån solig dag och mildare temperatur. I morgon tänkte jag ta en tur till Umeå. Kanske tittar lite på något hus till salu i någon servicevänligare kommun.
 
I morgon kväll startar årets upplaga av Melodifestivalen. Har hört lite av låtarna i P4 idag och David Lindgrens låt får nog räknas till en av favoriterna.
 
Önskar alla en trevlig fredagkväll. Lev väl.