terleskogleif.blogg.se

Om livet i utrotningshotad kommun

Kopia av PL

Kategori: Allmänt

Vårt store ledare, har fått en kopia i bloggvärlden.
Marcus Lind verkar skriva bloggar i VK vär inte PL själv har kontakt med tangentbordet.
 
Eftersom Marcus inte publicerar en enda kommentar på sin blogg, lägger jag in min kommentar jag skrivit till hans blogg i VK idag 30 april. http://blogg.vk.se/marcusblogg/2013/04/30/koksbordspolitiker-1205946
 

Det är till att dumförklara de medmänniskor du har i Åsele kommun. Kom ut i verkligheten du också, hälsa på i Fredrika, eller är du en lika god "köksbordspolitiker?
Vad du sen anser om att fler ska engagera sig politiskt är en annan historia. Att bli politiker inom (S) i Åsele där "familjen" styr tillsammans med de två "stora" bakgrundsmännen, är inte lätt. Kommer man med egna åsikter har man väldigt liten möjlighet att få påverka. Se bara på dig själv. Du är bara en kopia av PL.

Förhandla och kompromissa!

Kategori: Allmänt

Skickat detta som kommentar till kommunalrådets blogg måndag den 29 april 11.59
 

Bäste Peter!!!!!!!!!

Måste säga att du gång på gång, i blogg efter blogg, kommunicerar orden "förhandla och kompromissa".

Synd då att den politiska majoriteten i Åsele, inte verkar vara i symbios med dina ord.
Vad beträffar "förändringarna" i Fredrika, har ovan nämnda majoritet, visat BRIST på kompromissvilja. Man har inte ens FÖRSÖKT ta till sig någon avvikandes åsikt, än mindre velat "förhandla" med någon, överhuvud taget.

Om du nu vill ha en framtid inom politiken, är det nog dags att börja visa sig lite mänsklighet och inte bara SKRIVA vackra ord, utan OCKSÅ praktisera dina skrivna ord.

 

 

Vårt kommunalråd borde börja leva som han lär. Dessutom vore det nog bäst för den politiska majoriteten om man började besvara/försvara/förklara de frågor man får och de beslut man fattat. Kommunalrådet har fått chansen att via media bemöta den kritik som riktats mot honom, men han verkar fullständigt strunta i att ens försöka försvara sin egen person eller den politik han är ytters ansvarig för. Begriper han inte det sista, var det nog ett förhastat beslut att anta utmmaningen som kommunalråd. 

Tystnad!

Kategori: Allmänt

Vars har alla (S) politiker i Åsele tagit vägen?
Flera dagar har gått utan ett enda livstecken.
Sitter de måhända och klurar på nästa spik att slå i kistan?
Å andra sidan, gör de bara vad de gjort hela tiden, tiger.
Kanske sitter man och väntar på TV-inslaget, som filmades förra veckan, för att se folkets reaktioner.
Använder man sina stora öron, låter det som att fler börjar inse dårskapen som de styrande ställer till med.
 
Kommunalrådet borde ha gjort slut på ledigheten.
Dags att göra rätt för lönen, av surt inbetalda skattepengar.
 
Nä, nu väntar som "Wiska i mitt hjärta" skrivit tidigare idag PIZZA på "Viskagården"
 

Okunnig "politiker"

Kategori: Allmänt

Kände mig tvingad att skriva en kommentar till Marcus Lind, angående hans bloggande:
 

Hej!

Vill börja med att citera dig ur ovanstående!

"Och det är väl ändå så att denna fråga har debatterats, frågor har fått svar, man har talat om vad som ligger till grund för beslutet,"

När, var och hur har denna fråga gjort det? Varför tror du att vi envisas från Fredrika med att tjata om just det du skriver om?

Sen är du välkommen till Fredrika för att uppdatera dig om vad vi har i byn, och vad som dina partikamrater redan har beslutat ta bort. Du verkar inte ha riktig koll.

Avbytare

Kategori: Allmänt

Kommunalrådet verkar ha fått en ersättare så här under sin och sina barns långa påsklov. I Fredrika får man knappt ledigt en halv vecka för att hälsa på mor- eller farföräldrar. I Åsele går det tydligen bra att vara ledig flera veckor, då det sägs att familjen Lindström från Gafsele har 3 veckor påsklov.
 
Ja kommunalrådets ersättare då?
PL verkar alltså ha fått en avbytare på bloggfronten. Inte för att det gör så stor skillnad i sak, då inga svar ges. Däremot kan man ge en eloge till Marcus Lind, att han faktiskt verkar behärska det svenska språket och kan få det på papper så man åtminstone kan läsa den utan att behöva funder över vad det egentligen står i bloggen. För övrigt vore det väldigt trevligt om dessa "nya bloggare presenterade sig i sin blogg, så man vet vem de är och vilken bakgrund de har, och i Marcus fall, var han kommer ifrån.

Tomhet!

Kategori: Allmänt

Livet känns tomt.
I går kväll kändes det inspirerande för en stund, att försöka få några svar av en av de 16, som varit med om beslutet som kommer att ge Åsele stora ekonomiska problem framöver. 
Det enda hon egentligen sa var att hon inte förstår. Synd om henne, att sitta i knä på andra och inte ha en egen åsikt.
 
Trots att solen lyst mest hela dagen och temperaturen varit en bit över +10 grader, känns det tomt. Efter att ha kämpat och hoppats så länge är det svårt att acceptera fakta. Trots allt, livet går vidare. Bara att bryta ihop och komma igen. I morgon är en ny dag, med nya problem.
 
Nu ordnar vi fram flyttkartonger. Dags att packa. Till hösten börjar skolan, precis som alla år. En ny tid börjar, på en ny plats med nya utmaningar.
Vi flyttade till Fredrika 2002. Det tog ända tills vintern 2006-2007 innan jag på allvar accepterade Fredrika som hemma. Den gången hade vi flyttat 50 mil. Denna gång blir det inte till närmelsevis lika långt. Då kanske det går fortare att bli ordentligt hemmastadd, dessutom är det flera som kommer att göra det samma. Då blir inte allt lika nytt.
 
Målet som hägrar vid horisonten - Bjurholm här kommer vi!

Skrämmande!

Kategori: Allmänt

Kolla detta!
Skrivet av en av de politiker som varit med och fattat det för Åsele kommun tragiska beslutet gällande flytten av högstadiet i Fredrika.
 
"Dessa miljoner ni pratar om förstår inte jag. Är det folk som hotar att flytta."
 
Man kan undra var denna Sonja Vikman, Gafsele, befunnit sig senaste halvåret om hon missat att Åsele går misste om miljoner i skatteintäkter och utjämningsbidrag av att familjer väljer att flytta för att inte riskera sina barns liv och fritid med att åka buss 2-3 timmar dagligen, större delen vintertid, i en ambulanslös kommun. Har så sent som idag läst och hört om en bussolycka med 15-tal skadade personer.
 
 Under min tid som aktiv inom politiken i min ungdom i annan del av Sverige, har jag aldrig upplevt maken till oförmåga från politiskt håll att försvara sina åsikter och beslut. Jag fick lära mig att om det fanns någon som inte förstod, var det politikerns uppgift att förklara och försöka övertyga om det positiva och fördelaktiga med ett visst förslag och beslut.
 
 
Därför vill vi invånare i Åsele kommun ha en förklaring och motivering till beslutets nytta och positiva effekter.
Men vi kanske ska göra som i Boston istället?
 

Kul med politiker.

Kategori: Allmänt

 Ibland är det skrattretande hur enkelt det verkar vara att bli fritidspolitiker och vad lite kompetens det ser ut att behövas. I Åsele verkar det som att det enda man behöver kunna, är att lyssna till någon som tror sig vara allvetande och bestämmande. Vem den personen ifråga är, kan vi låta vara så länge.
När kommunfullmäktige tog det berömda beslutet att "förändra" skolverksamheten i Fredrika 26 november 2012, tjänstgjorde Sonja Vikman för vänsterpartiet. Man blir lite full i skratt när man läser vad hon säger:
"Jag tror att ni läser bokstäverna på ett annat vis än vad jag gör och då kan man ju tänka att det är samma med ert sifferläsande."
 
Jag undrar vilka siffror hon pratar om. De siffror som presenterats fullmäktigeledamöterna är inte enbart framtagna av Fredrikabor, om nu Sonja vill tro det. Dessutom verkar det som hon satt och sov när oppositionen visade på vilka minskade intäkter kommunen skulle få med anledning av fullmäktigemajoritetens beslut,
 
Det andra som är konstigt i sammanhanget är varför just de två platserna vänsterpartiet representerades av under nämnda möte, är de enda två från fullmäktigesammanträdet som på något vis försökt disskutera sakfrågan. Alla andra tiger som muren eller pratar om måsar och andra ovidkommande saker, inget som har något med Åsele kommuns framtid att göra. 

Sparförslag i Åsele.

Kategori: Allmänt

Vill börja med att tacka Egon Persson for sin blogg i dagens VK.
 
I detta blogginlägg har han gjort sparförslaget färdigt åt fullmäktigemajoriteten. Nu behöver man inte ens anstränga sig att hitta den besparing man hade planerat att få av "förändringen" av verksamheten vid Fredrika centralskola, den besparing som i slutänden ger ett underskott.
Trots att oppositionen, med Egon i spetsen, flera gånger påtalat att föreslagen "förändring" inte resulterar i något annat än minskade intäkter, i form av skatter och utjämningsbidrag, eftersom utflyttningen orsakad av det politiska beslutet blir stor. Man hade ändå vänligheten att påvisa möjliga besparingar för att spara på annat håll för att kunna ha kvar skolan i oförändrat skick.
Hoppas nu att majoriteten, med kommunalrådet i spetsen, har vett att tacka för hjälpen att spara ytterligare 2,4 miljoner kronor. Det var nog ändå inte så svårt att hitta dessa tjänster att spara på, då det med säkerhet finns många fler tjänster på kommunhuset och i den kommunala organisationen som skulle kunna rationaliseras bort utan att det märks någonstans i den praktiska verksamheten.

En enkel fråga.

Kategori: Allmänt

Tycker kommunalrådet, Peter Lindström, att han gör rätt för sin ersättning/lön?
 
Jag tycker att han i alla fall borde försöka svara på någon av alla de frågor som ställts efter de hårt kritiserade besluten gällande Fredrikadelen av Åsele kommun, och förklara hur man tänkte när man inte lyssnade/tog notis till alla varningar och ekonomiska uträkningar som visade på ett troligt scenario.

Trafikmiljö.

Kategori: Allmänt

En glad person i länet?
Någon som kallar sig "Körkortsägare" har fått en kommentar publicerad på PL´s blogg i VK angående bilkörning i omvärlden, (Vad händer i världen).
 
För att vara säker på att man inte glömmer, och samtidigt ge andra chansen att läsa mina tankar, kommer här min kommentar till PL´s kommentar.
 
Intressant hur du beskriver trafikmiljön i ditt svar till "Körkortsägare". I den osäkra trafiken, utan reglerätt ambulans, vill du ha eleverna från Fredrika att åka 12-18 mil varje skoldag, höst, vinter och vår. Vart tog ansvaret för våra medmänniskor vägen?
 

Bara att vänta och se om han publicerar något. Det var länge sedan jag fick en kommentar visad. Inte var det några stora bokstäver i min kommentar heller.

Kommentar till kommunalrådets blogg 130406

Kategori: Allmänt

Hej Peter!

Här kommer en kommentar med stora bokstäver, utan stora bokstäver. Ojdå, den meningen blev lika tydlig som dina brukar vara.
"En bra välfärd gör att människor växer och jobben blir fler."
Hur kan man säga att jobben blir fler när man "förändrar" skola och äldrevård i en kommundel, så att personal tvingas sluta? Dessa bitar är en viktig del i den svenska välfärden, märk att jag skrev svenska, du som vill vara så mycket mer än kommunalråd i Åsele.

För det andra.
Om man tvingas erkänna att beslut som fattats, ger resultat man inte räknat med, fast opposition och berörda kommuninnevånare påtalat detta flera gånger, vilket misstag har då politikerna som drev igenom besluten gjort?
Har man gjort ett dåligt beslutsunderlag eller har man haft bomull i öronen, så man inte hört kritiken mot förslagen?

För det tredje.
Hur tänker du när du inte publicerar kommentarer till ditt bloggande?
Jag skulle väldigt gärna ha svar på alla de frågetecken som funnits i mina kommentarer.

 

När jag läst hela blogginlägget har jag ytterligare en fundering.

Hur F-n kan detta kommunalråd påstå sig vara sosse?

Han går tvärt emot det mesta i detta inlägg.

Menigslöst!

Kategori: Allmänt

Vårt kära kommunalråd har haft en aktiv vecka efter påskledigheten. Trots att han befinner sig på partikongressen har han tid att blogga, flera gånger dagligen.
Vad skriver han då?
Ingen aning.
Som vanligt är det en massa text, men röd tråd saknas liksom verklighetsförankring.
Mycket av det han skriver ser ut som hämtat från (S) partiprogram eller snarlika texter.
 
Tänk om kommunalrådet någon gång skulle börja disskutera eller kommentera det som händer på hemmaplan, komma ut i verkligheten, istället för att fjanta runt. Han skulle kunna ta sin namne i landstinnget, Peter Olofsson, i hand. Lindström gör samma sak I Åsele kommun, som Olofsson gör MOT Åsele kommun. Ännu bättre vore det om kommunalrådet insåg sina begränsningar, och ängade sig åt något han är bra på. Det finns säkert någon annan "maktkåt" person i Åsele som gladeligen skulle ta över kommunalrådsposten och gå i "den styrande sossens" ledband. (Skolan i Fredrika vet vi ju vem som sagt sig vilja lägga ner innan han avslutar sitt politiska arbete.)
 
PS
Jag har kommit på vad Peter Lindström skulle passa som.
                                                                                 DS

Fredrikas Framtid.

Kategori: Allmänt

Nyss hemkommen.
Föreningen "Fredrikas Framtid" har haft årsmöte. Några ledamöter har varit förutseende och meddelat att man ej längre är tillgängliga för omval. Själv har jag inte kommit dit hän ännu, men förr om åren har gamla styrelsemedlemmar bytts ut under årets gång om behov funnits. Dessutom finns möjligheten att fortsätta sitt arbete i styrelsen eftersom man kommer att ha huset kvar och bo på "pendlingsavstånd".
 
Kommunalrådet sägs befinna sig i Göteborg några dagar. Socialdemokraterna har partikongress. Idag har PL lagt ut två blogginlägg på VK. Han skriver bland annat att allt kommer att bli så mycket lättare efter nästa val med en ny regering. Å andra sidan kommer PL med största sannolikhet inte heller att ha så mycket att säga till om då, om nu bara väljarna i Åsele inte glömmer och förlåter väldigt fort.
 
Avslutningsvis:
Vill avsluta dagen med en fråga som jag såg på "tyck till" på Bjurholmssidorna i VK.
Finns det något hus i Bjurholm att köpa eller hyra? Något som ännu inte varit hos någon mäklare eller på annat sätt utannonserat.
 
Det går i så fall bra att skicka en kommentar på denna blogg med kontaktuppgifter.

Ångvält?

Kategori: Allmänt

Känner mig som jag blivit överkörd av en ångvält. Trött, slut, slö och näst intill likgiltig.
Varför?
Jo, därför att man får den känslan ibland när man sitter och läser inlägg på "tyck till" i VK och andra ställen. Det är otroligt hur lite vissa personer förstår om resultatet av kommunfullmäktiges beslutade "förändringar". Någon som kallar sig "positiv" tror att det finns någon mer kommunal verksamhet i Fredrika när nuvarande beslut genomförts. Visst finns det några små saker kvar, men det blir också överflödigt eller olönsamt när inget annat finns kvar.
 
För övrigt har vi varit till Bjurholm idag. Nu planerar vi för vårt "nya" liv, ett liv i en kommun där politikerna verkar disskutera sig fram till lösningar över partigränserna. Inte som i Åsele där partipiskan viner och de politiska motståndarna från oppositionen ska ignoreras som luft.
Kampen för Fredrika börjar kännas över. En kamp som i slutänden leder till hela kommunens undergång, om inte staten med en blå regering, kovänder och börjar hjälpa den svenska landsbyggden norr om Dalälven.