terleskogleif.blogg.se

Om livet i utrotningshotad kommun

Tyck till om Åsele, i VK

Kategori: Allmänt

Har läst de skrivelser som kommit in sedan igår kväll.
Visst är en del bra skrivna, men sen finns det vissa som låter fingrarna löpa över tangentbordet, utan att först ha tagit reda på fakta och inte ser helheten.
Det finns ett inlägg undertecknat av en dam, som tydligen inte förstår hur skatteutjämningssystemet fungerar, eftersom hon inte tror att resultatet av att ett företag flyttar från kommunen, betyder stora pengar försvinner ut ur den kommunala kassan.
 
Ett annat inlägg börjar "det är lite fel att bara se på skolnedläggningen, det hör med tiden". Sorgligt att läsa och förstå att den personen sitter lugn på sin rumpa och gör ingenting, bara låter samhället förändras utan att försöka påverka. Samme person är dessutom dåligt påläst. Hen vet inte att Bjurholm redan lagt ned sina byskolor. Om man dessutom väljer att flytta till Bjurholm, är det faktiskt möjligt att pendla. Det går BUSS mot Umeå, många gånger varje dag.
Och varför man flyttar sitt företag?
Det finns fler orsaker till det. Dels vill man inte uppleva otryggheten med att ha barne åkandes 12-16 mil varje dag, det finns ingen ambulans i Åsele. För det andra, hamnar man i en situation där man behöver nyanställa. Var ska man hitta sin nya personal? Vem flyttar till en by där man ska skicka sina barn den sträckan varje dag? Vännäs påvisar det skälet. Då har man 3 mil enkel väg som längst.
 
Som vissa tycker, småsaker. Problemet är den politiska majoritetens ovilja till att lyssna på lösningar, att disskutera saken, man vill inte ens träffa byborna i Fredrika. Den by det berör denna gång. Blir intressant att se hur man löser nästa besparing. Kommer de som bor i centralorten i kommunen att protestera? Kommer man att säga, vi kan inte skämma ut oss som man gjorde i Fredrika, genom att försöka föra en dialog med beslutsfattarna, beslutsfattare som sticker huvudet i sanden och låtsas att det man inte ser, det finns inte.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: