terleskogleif.blogg.se

Om livet i utrotningshotad kommun

Finns det en framtid i Norrlands inland?

Kategori: politik

Svaret på den frågan är det ingen som i dag kan svara på. Däremot kan man fundera på frågan och tycka, tänka och tro om den finns.

Jag flyttade med familj hit till Fredrika i den östra delen av Åsele kommun 2002. Fram till april 2011 har utvecklingen varit ganska stillsamt nedåtgående. Visst har det funnits tillfällen när vissa frågor disskuterats lite mer högljutt, men ingen dramatisk utveckling har skett.

Nu, trots att Vattenfall etablerat sig i Fredrika med ett servicekontor där 9 personer arbetar med att sköta de 40 vindsnurror som idag finns samtidigt som man planerar att bygga runt 80 vindkraftverk till och då kommer att sysselsätta upp emot 25 personer, vill styrande i Åsele ta bort större delen av all kommunal service från orten. Den styrande majoriteten i Åsele är S politiker.

I Fredrika har det sedan 2005 planerats att bygga ett Buddhistiskt tempel. Tiden har gått, men inte mycket har hänt under åren. Visst har det gjorts en del markarbeten och det har kommit några statyer till platsen. Under slutet av 2012 verkar det nu äntligen som man kommit till  den punkt när det finns finansiärer till att bygga ett Tempel.

Detta tillsammans met ytterligare en del utvecklingsplaner runt Fredrika är den utveckling som idag är aktuell i Åsele kommun. Trots detta vill majoriteten i kommunfullmäktige med de beslut man fattat tydligen bromsa den utvecklingen. Resultatet ser ur min synvinkel ut att vara slutet för Åsele att finnas kvar som egen kommun. Den besparing man tänkt sig göra, äts upp av minskade intäkter av ökad utflyttning.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: